Ett avtal om en kontrollerad brexit blev klart i Bryssel den 17.10. Efter maratonförhandlingar inför EU-toppmötet gjorde både EU och Storbritannien betydande eftergifter. Avtalet ligger nära det förslag som behandlades för två år sedan med dåvarande premiärministern Theresa May. Det betyder en förnyad särlösning för Nordirland i stället för den kritiserade backstop-regeln.
Avtalet innebär att Nordirland även efter utträdet fortsätter att tillämpa EU:s tullregler. På så sätt slipper man en gränshantering mellan republiken Irland som är medlem i EU och Nordirland. Enligt uppgörelsen ska Nordirland tillämpa inremarknadsreglerna i varuhandeln med Irland. Nordirland ingår samtidigt i det brittiska tullområdet, vilket innebär att EU-tull tas ut mot fastlandet.
EU-kommissionen framhåller att lösningen bibehåller fred och stabilitet på Irland och skyddar den inre marknaden, samtidigt som en hård tullgräns undviks.
Avtalet innehåller en övergångsperiod till slutet av 2020, som vid behov kan förlängas. Under den tiden ska nya frihandelsavtal och rörlighetsregler förhandlas fram. Därmed undanröjs risken för störningar i utrikeshandeln med åtföljande kaos i hamnarna, samt problem för resenärer och utländsk arbetskraft.
Antiklimax i underhuset
Vid en extra inkallad session i lördags debatterade parlamentets underhus det nya utträdesavtalet och skulle rösta om att godkänna premiärminister Boris Johnsons uppgörelse med Bryssel.
Att parlamentet sammanträder på en lördag är ytterst ovanligt. Det skedde senast 1982 och har sedan 1939 bara förekommit fyra gånger tidigare.
Före den egentliga omröstningen beslöt dock parlamentet om en tilläggslag, som kräver att all den lagstiftning som behövs för att implementera utträdesavtalet ska vara klar förrän den slutliga omröstningen äger rum.
Johnson tvingades, trots sitt eget motstånd, därför i enlighet med gällande lag att skicka ett brev till EU-kommissionen där England begär ytterligare förlängd tid för utträdet. Den nya fristen är nu 31 januari 2020.
Hotar med nyval
I måndags 21.10 förde Johnson fram avtalet för en ny omröstning i underhuset, men talmannen avvisade hans begäran eftersom inget nytt framkommit. Parlamentarikerna sa även nej till den snabba behandling av brexit-lagarna som Johnson föreslog. Därmed kommer EU:s ställningstagande att vara avgörande.
I dag torsdag aviserade premiärministern som motdrag ett nyval den 12 december. Han vill se en lösning på brexit den kommande veckan, innan underhuset upplöses den 6.11. och sägs kunna tänka sig en kortare förlängning till mitten eller slutet av november för utträdet.
En öppen affär
Utgången av den slutliga omröstningen är oviss, eftersom de konservativas stödparti, nordirländska unionistpartiet DUP, motsätter sig de nya tullreglerna. Å andra sidan uppges ett tiotal Labour-ledamöter vara beredda att gå emot partilinjen och rösta för avtalet, liksom flertalet av de partimedlemmar som Johnson avskedade i somras. För majoritet behövs 320 av de 639 rösterna.
Comments