top of page
  • Skribentens bildAdmin

En räddningsaktion, samt en unik chans att locka hit nya turister. Del 2/2

I mitt uppdrag av näringsminister Fredrik Karlström så skall jag försöka hitta nya affärsmöjligheter som kan rädda de företag som riskerar att försvinna tack vare att vi har stängt ner samhället för att rädda människoliv. Priset för detta är att många företagare kommer att få se deras livsverk förstöras. Frisbeegolfprojektet är ett sätt att rädda deras företag redan denna säsong.


Orsaken varför det skall vara en en bana per kommun är följande:

  • Att nå över nyhetströskeln i Discgolf världen (det har vi lyckats! se länk )

  • Ge besökarna en orsak att stanna många dygn på Åland (det har vi lyckats med, se undersökningen)

  • Ge något åt alla kommuner

  • Visa hela Ålands skönhet för besökarna

  • Ge ungdomar och barnfamiljer aktiviter på hela Åland

I en undersökning som Finlands Olympiska kommitté gjorde 2018 så hade över 250 000 finländare spelat FriseeGolf det året och 49 000 varje vecka.


För några veckor sedan gjorde jag en undersökning i ett finskt frisbeegolf forum och frågade några frågor. 40% av dem svarade att de tänker komma redan i sommar och 40% nästa sommar, 19% sade att de kommer, men vet inte när. Nästans 50% av deltagarna sade att de kommer att spela minst 10 banor och 75% kommer att stanna minst 3 nätter och hela 20% av alla kommer att stanna minst en vecka. De kommer att vara kompisgäng på 3-5 personer.


Detta är förstås frisbeegolfnördarna, men vi kan nog räkna att någonstans mellan 1 000-5 000 av dem kommer att resa till Åland redan i sommar. I så fall blir det upp till 20 000 övernattningar redan i sommar. För att jämföra så har golfen 20 000 övernattningar på en normal säsong och en normal golfare stannar en natt. Kan vi dessutom attrahera någon % av de som har spelat frisbeegolf och ta med sig sin familj, så kan detta snabbt ge den åländska turistnäringen en otroligt boost.

Åland ligger i epicentrum för discgolf explosionen i Europa. Dvs vi ligger mitt emellan de tre största discgolf nationerna Finland, Estland och Sverige. Man kan spela discgolf från början av april till slutet av augusti, så det här kan bli den säsongsförlängare som man länge har efterfrågat på Åland. Läs gärna på www.pdga.com om projektet. Nästa säsong så är det redan inplanerat två större internationella tävlingar. Jag har blivit intervjuad 3 gånger från USA och i den senaste så berättade intervjuaren att han dagdrömmar varje dag sedan han läste nyheten att han spelar discgolf på Åland. Det hör av sig folk från Tyskland, Island, Sverige och USA och frågar om vår satsning. En svensk berättade att han har varit till Åland en gång tidigare, men inte sett sig komma tillbaka, trots att Åland är vackert, men tack vare alla banorna så kommer han att resa hit minst 4 gånger per år i förlängda helger.

Om vi kan med denna ekonomiskt minimala insats och extremt lite belastning på vår natur göra att dels hjälpa åländska företag som går på knäna och till och med få ett helt nytt turistsegment för framtiden, så hoppas jag att alla ålänningar kan samla sig i denna räddningsaktion, även de som måste dela med sig av offentliga parker eller politiker som vill taktikera och fördröja hela projektet.

Tillsist. Vi har inte tid för politisk taktikspel, så en fråga till de olika partiledarna, är ni för eller emot räddningsaktionen? Jag taggar in er på facebook så får ni svara. Till Nina Backlund en frisbegolfanläggningen är INTE permanent och att jag skulle exkludera barn under 8 och 60+ från frisbeegolf är förstås inte sant! Vad jag har sagt är:


"Vi stänger ner hela samhället för att rädda 70+ och tar bort aktivtitsmöjligheterna för alla mellan 7 år och 60 år och begränsar det till någon typ av utomhus aktivitet. Då finns det ett fåtal saker man kan göra, som dessutom är gratis."

Ordförande FPÅ Mats Adamczak

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page