top of page
  • Skribentens bildAdmin

En status över FPÅ's åtgärder efter 467 dagar med pandemi

Det har gått långt över ett år sedan pandemin slog till i mars 2020. FPÅ (Företagarna på Åland) fick 100 000€ för att göra både kortsiktiga, men även långsiktiga åtgärder för att lindra de negativa effekterna av pandemin. Samtidigt fick Ålands näringsliv 100 000 för att hjälpa företagarna akut med råd hur man skall kunna övervintra pandemin och Visit Åland 300 000 för att marknadsföra evenemang.


Innovationsstöd

FPÅ fick mandat att dels ge stöd upp till 4 000 € åt lösningar, som kunde ge ett mervärde för företagen och även befolkningen på Åland och vi har beviljat 11 projekt pengar och av dessa så har flertalet blivit etablerade tjänster som t.ex :

  • emeal.ax som levererar lunch till folk som jobbar hemma.

  • offert.ax där man kan begära offert på olika projekt och få svar från olika aktörer

  • Appen öppet Åland där turistföretagare kan få synlighet och turisterna enkelt kan hitta evenemang.

  • Axon.ax där ålänningar kan handla och få varorna fram till dörren


Företagarna på Ålands innovationsprojekt

Vi fick även mandat att driva egna projekt, som inte hade riktigt någon naturlig ägare. Där har vi drivit två olika projekt. Det första Åland Boost som är färdigt tekniskt att använda, men landskapsregeringen vill inte aktivera den. Det andra är vårt turistprojekt Åland Disc Golf Islands.

Det var många som var skeptiska om det faktiskt skulle gå att locka hit turister för att kasta plast i skogen och på skärgårdsöarna. Det är problematiskt att bevisa det, eftersom det inte finns i egentligen mening ingen statistik vad turisterna gör här på Åland. Därför har jag valt att undersöka vilka sökvolymer olika saker har i t.ex Finland. Enligt tesen att om folk söker efter något på Google så kan det finnas en ganska stark koppling att man planerar att resa till Åland av den orsaken. Det finns förstås undantag som t.ex IFK Mariehamn eller Alandia Cup där det kan vara allt från att man vill veta resultaten eller hur man kan se på matchen eller liknande. En jämförelse som känns relevant är att jämföra sökvolymer med Golf och Discgolf i kombination med Åland. I maj i år så sökte man i Finland närmare 50 000 gånger på frisbeegolf och i kombination med något annat som t.ex Ahvenanmaa eller Helsinki. Det var 880 personer som sökte på Ahvenanmaa och Frisbeegolf. Det innebär att nästans 2% av alla frisbeegolf sökningar gjordes i kombination med Åland. För att göra en jämförelse så är det 1 600 finländare som söker på vår huvudstad ”Helsinki Frisbeegolf”.

I grafen ser man tydligt att intresset för Åland ökar i Finland, men det kan vi även se tydligt i Sverige, Norge och USA. Vi har nått ut till olika discgolf kretsarna utomlands. Vi vet att människor har satt Åland discgolf Islands på sina ”Bucket lists”.


Tidigare idag var det en Instagrammare med 7 000 följare i USA som ställde frågan ”om pengar inte är ett problem vart skulle du i så fall resa?” Hittills så har @ÅlanddiscgolfIsland fått mest röster bland kommentarerna. Det finns även röster på Nepal, Finland som helhet. Förra veckan berättade en bekant att han träffade en bluesgitarist i Key West för några år sedan och han tog kontakt och sade att han hört att ”Something Big is going on with discgolf on Åland Islands”

Vi räknar med att det kommer att komma ca. 3 500 turister hit i år, som är här för att spela disc golf. Det är förstås en uppskattning men den baserar sig på att bl.a ett normalt år reste över 4 000 finländare till Stockholm och spelade på Järva discgolf bana och vi tror att många av dem kommer att komma hit istället i år samt övrig kompisgäng som hittar hit. Jag har redan träffat allt från rena gubbgäng från Esbo, till unga tjejer i 20-årsåldern från Tammerfors Tonårsfamilj från Helsingfors som spelar en bana per dag tills de har spelat alla banorna.Genomförande av projektet. Vi har använt ca 17 000 från innovationspengarna, vi hade 11 sommarextra som byggde banor under 1 månad ifjol (ca 1700 timmar) vi har använt 57 000 av de 50% bidraget från paf utrustningar. Sedan har Ömsen, Ålandsbanken, Eriksson Capitals och Företagarna på Åland sponsrat 40 000€ samt att FPÅ har agerat bank så att vi har kunnat betala leverantörerna medans FPÅ har väntat på att få pengar av LR. Sammanlagt är det över 6 500 timmar nedsatt i projektet av frivilliga krafter samt turistföretagarna. I praktiken så har vi arbetat gratis ända sedan juni i fjol. Huvudorsaken är att man som förening inte kan söka pafmedel förrän man har existerat i ett verksamhetsår. Det har vi uppfyllt i maj i år, men eftersom det inte finns någon organisation som tar hand om idrottsturism, som man borde räkna mountainbike, discgolf, vandring och andra populära utomhus och friluftsaktiviteter, så hamnar vi i idrottskategorin. Det blir dock knasigt eftersom då skall vi få bidrag baserat på hur många junior vi har och andra för idrotten relevanta kriterier. Efter att tänkt efter så är det Skördefesten som kommer närmast det vi har gjort det senaste året. Skördefestens syfte är att få så många besökare som möjligt till gårdarna och får verksamhetsstöd baserat på hur bra man lyckas med det. På liknande sätt så försöker vi i discgolf projektet få så många besökare som möjligt till banorna.

Tyvärr så finns det en gräns hur länge man kan ha folk att ställa upp gratis, hur behjärtansvärt det än är. Med hopp om att Ålands landskapsregering och tjänstemännen kan säkerställa fortsättningen i detta unika turistprojekt.0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page