top of page

Fortsatt ovisshet om Brexit – dags att planera för det värsta

Osäkerheten kring Storbritanniens utträde ur EU – Brexit ökar ju närmare vi kommer den planerade deadlinen. Efter att parlamentet kraftfullt underkänt avtalet med EU råder en oförutsägbar situation, som kan få omfattande konsekvenser för såväl brittiska som unionens företag.

Oavsett de övergångstider som planerats för att ge möjlighet till anpassningar på båda sidor, kommer utträdet att leda till ökade gränsformaliteter, begränsningar i brittiska flygbolags verksamhet inom EU, ökade kostnader för tull och spedition, längre transporttider som påverkar prisnivån etc.

Om utfallet av utträdesvillkoren blir negativt kan det förväntas att det brittiska pundets värde faller, samtidigt som intresset för investeringar i Storbritannien minskar. Redan under 2018 har konsumtionen och företagens aktivitet bromsats, vilket påverkar såväl sysselsättning som tillväxt. Sedan 2016 har BNP fallit med två procent jämfört med status quo. En uppskattning av priset för Brexit beräknas till 500 miljoner pund i veckan.

Enligt den brittiska företagarorganisationen CBI har myndigheterna inte förberett sig på det kaos som väntas uppstå i hamnarna, främst i Dover om det blir en tullgräns. Företag hyr nu lagerlokaler och gör upp reservplaner ifall det värsta skulle inträffa. Så gott som alla kyl- och fryslager i sydvästra England är redan fullbokade.

För industrier som är beroende av just in time-leveranser förutspås stora problem i början av april. Biltillverkaren Mini har därför lagt in ett produktionsstopp från den 29 mars för att kunna bedöma läget. Det är bara ett exempel.

Den som idkar handel med Storbritannien bör därför i god tid utreda alternativa rutiner och logistikmöjligheter.

Råd och tips finns till exempel på svenska Kommerskollegiums hemsida.

Även Business Sweden ger konkreta tips på hur företag kan förbereda sig på Brexit.0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page