top of page
  • Skribentens bildombudsman2

Många utmaningar i handeln när momsen höjs i höst

Regeringen föreslår att den allmänna mervärdesskattesatsen ska höjas med 1,5 procentenheter från 24 till 25,5 procent.

Finansministeriet sände lagutkasten på remiss den 29 april. Remisstiden gick ut den 17 maj. En proposition ska lämnas till riksdagen i slutet av maj, i samband med den andra tilläggsbudgeten för 2024. Syftet är att förbättra de offentliga finanserna. Ändringarna avses träda i kraft den 1 september 2024.

I handelsbranschen har förslaget väckt farhågor kring den korta tiden för implementering. En momshöjning är alltid en stor förändring och när den sker mitt under året är det en större utmaning. Anpassningarna och prisändringarna ska nu göras under sommaren.

En annan källa till oro är huruvida butikernas datasystem klarar av förändringen. Det har nämligen visat sig att det finns äldre kassasystem som inte klarar av momssatser med decimaler. Man bör därför i god tid kontakta sin systemleverantör för att förbereda ändringen.

Företagen i konsumentsektorn måste också avgöra om momshöjningen kan överföras till priserna i sin helhet, eller om det finns risk att kunderna sviker och man i stället kanske måste pruta på sina marginaler.0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page