Den allmänna mervärdesskattesatsen höjs den 1.9 med 1,5 procentenheter från 24 till 25,5 procent. De övriga momssatserna ändras inte nu.
Beroende på hurudan verksamhet man har påverkar momshöjningen prissättningen och faktureringsprocessen på olika sätt. Grundregeln är att det är leveranstidpunkten för varan som avgör vilken skattesats som ska tillämpas. I en vanlig butik som endast gör kontantaffärer ändras momssatsen i princip från ena dagen till den andra.
I andra fall gäller det att utreda hur höjningen påverkar förskottsbetalningar, rabatter och eventuella kreditförluster. Om en vara levereras före momshöjningen men faktureras efter densamma ska den gamla momssatsen tillämpas. Det gäller även i fråga om avbetalningsköp där rater betalas efter höjningen.
Men om en tjänst faktureras fortlöpande, exempelvis kvartalsvis där en månad infaller efter momshöjningen, då ska hela perioden debiteras enligt den högre skattesatsen om faktureringen sker i september.
Förutom att räkna om försäljningspriserna medför en momshöjning ändring av prislistor, broschyrer, avtal och offerter samt annat material, liksom hemsidor och företagets interna dokument. Allt detta innebär merkostnader för företagen.
De föreslagna ändringarna i de reducerade momssatserna på 10 och 14 procent kommer att verkställas tidigast från början av 2025. Förslagen ska behandlas i riksdagen under hösten.
Comentários