top of page
  • Skribentens bildAdmin

Nördturism & e-handel (del1)

Uppdaterat: 22 okt. 2020

På många sätt känns det overkligt att det pågår en pandemi runt omkring oss. Vi ser inte några människor med ansiktsmasker i vår vardag och väldigt få har ens smittad fått någon åländsk släkting. Har man dessutom jobbet kvar, så är livet ganska normalt. Många av oss lever i falsk trygghet. Vi har en rekordhög arbetslöshet, men för tillfället drabbar den bara en del av det åländska samhället, den privata sektorn. Detta slår extra hårt på fördelningen offentligt vs privata sektorn.

Rent strategiskt måste vi få in pengar utifrån för att ekonomiskt överleva detta och det finns två sätt att göra det, antingen genom att få hit mera besökare som stannar längre och/eller att vi börjar exportera utanför Åland.

Turismen på Åland Om vi tittar på Åland som ett företag, så har vi sedan 1990-talet haft en strategi, där vi inom turismen satsat på framförallt golf och fisketurister, eftersom det är de turisterna som lämnat efter sig mest pengar. Det har resulterat att vi egentligen inte haft något att erbjuda ungdomar och barnfamiljer (undantag Rockoff och Alandia cup). Satsningen då var förståelig i och med att de familjer och ungdomar inte var tillräckligt ekonomiskt intressanta. Ett troligt scenario i våras var, att det var just barnfamiljer och ungdomar som kunde tänkas resa under en pågående pandemi, så då gällde det snabbt att ge aktiviter till dessa två grupper och att de skulle stanna så många nätter som möjligt. Jag gjorde undersökningar både i Sverige och Finland som tydligt visade att ju flera banor, desto flera ville de besöka och därmed måste de stanna flera dygn för att lyckas med det.

Den andra stora orsaken till många banor, var för att nå över nyhetströskeln i discgolf världen. Se länk

Av de 1 000 nya banorna som är byggda runt omkring i världen i år, så är det våra nio nybyggda banor som man pratar om i discgolf världen. En otroligt viktig parameter som kom fram i förundersökningarna är att banorna skall helst vara 18 hål. I dagsläget har vi 2 stycken, men ambitionen är att ha minst 6 stycken nästa säsong och lyckas vi med det, kan vi bli ett klubbmästerskaps mecka och det skulle innebära att vi får hit klubbar under icke turistsäsong som startar och avslutar sina säsonger här (april-maj och september-oktober). Det är redan klubbar som hört av sig från Norge och Sverige.

I grafen så visar den antalet varv som är trackade på de tio av banorna samt hur många som använt U-disc för att registrera sina varv under 6 veckor. Under vecka 31 så var den officiella invigningen av Disc Golf Islands, då ökar antalet varv rejäl mot föregående vecka och visst ökade säkert deltagande bland ålänningarna, men vi kan anta att en stor del av ökningen som spelade kom från fastlandet.

I följande graf så kan man se förändringen i U-disc att efter invigningen så tar det riktigt fart och att en stor del av spelarna har regisserat sig via Telia/sonera abonnemang. De 8% ålänningarna är de som registrerat sig via ÅMT. Jag har tyvärr inte fått bostadsdata på U-disc användarna, men den ger ändå en bra bild över varifrån deltagarna har kommit. Det är ca. 30-35% av discgolfarna som registrerar sina rundor jämfört med alla som är registrerade.

Lions är Mariehamns banan och de "nya banorna" är de övriga.

I sista grafen så visar det hur många som varv som 'är spelade på de olika banorna mellan vecka 30 och 35.

Ett normal golfår så är det runt 35 000 varv som spelas i Kastelholm och på sju veckor är det över 20 000 varv som har spelat discgolf sedan 17 juli. Helt klart är att turistföretagarna vid Soltuna, Stallhagen och Kastelholm har fått en helt ny kategori av besökare som har ätit och handlat vid deras besök på Discgolf banorna, men även ute i skärgården har man fått nya besökare.

Nördturism potentialen Det finns andra aktiviteter som skulle kunde göras på liknande sätt och dit hör olika varianter av cykelaktiviteter som t.ex mountainbikes. Det är precis som med discgolf utomhus, corona safe, växer så det knakar och har en stor nörd community. Det gäller ”bara” att göra en sådan satsning tillräckligt stor, att det ger genomslag i deras kanaler. Vi har redan bouldering som varje år lockar runt 5 000 besökare , egentligen utan någon annan marknadsföring än word of mouth.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page