top of page
 • Skribentens bildAdmin

Resultatet från femte gallupen

Det har varit minst sagt intensiva dagar ända sedan Covid-19 drabbade vårt samhälle. Nu finns lite tid över att lämna en rapport. Vi på företagarna på Åland har fått i uppdrag att i vår förening ta fram olika nya offensiva åtgärder som kan främja det åländska samhället. Till det har vi fått ekonomiskt stöd från näringsminister Fredrik Karlström. Det är inte första gången som FPÅ har denna roll, historiskt så kom Chips till tack vare FPÅ's initiativ och även växthussatsningen i den åländska skärgården kom till vare FPÅ. Jag kommer att skriva en bloggpost som går igenom hur status har utfallet från vårens olika projekt.

I den senaste gallupen som var i början på juni så undersöktes opinionen i tre olika frågor. Två som direkt har med Covid 19 att göra.

Skall Sverige ta emot svenskar i sommar?

Den första frågan handlade om hur ålänningarna vill att Åland skall hantera svenska turister i år.

SVERIGE ANSES I EUROPA VARA EN RISKFAKTOR GÄLLANDE COVID19. VILL DU ATT SVENSKA TURISTER SKALL KOMMA HIT I SOMMAR? FRÅGESTÄLLARE FOLKETSFRÅGA

De flesta vill att svenskar skall få komma hit 55% om man slår ihop de som både säger villkorslöst ja och de som vill att de skall snabbtestas. Snabbtestas är också det populäraste alternativet totalt sätt.

 • Över 50% av HI väljer föredrar det alternativet, men även Centerns väljare verkar föredra det.

 • Det partis väljare som är klart mest positiva att släppa in svenska turister är utan tvekan de moderata väljarna med 80% (Ja 55% och snabbtest 25%) och det har säkert att göra med den ekonomiska aspekten.

 • Liberala väljarna sticker ut genom att de helst vill ha enbart svenskar med åländsk anknytning. Det är väl närmast den situation som vi har idag.

 • Socialdemokratiska väljare är de mest splittrade där alla olika alternativen är jämnstora förutom ett total nej. Hela 25% kan inte ta ställning i denna fråga av de socialdemokratiska väljarna.

 • De mest negativa partisympatisörerna mot att alls ta emot svenskar i sommar är kanske inte helt oväntat Obundna och ÅLD's väljare.

Är det rätt att satsa på Frisbeegolf i Corona tider för att rädda företag?

Den andra frågan så ställde vi på Företagarna på Åland och det handlade om vår satsning för att försöka rädda en av de absolut mest utsatta företagarbrancherna tack vare undantagstillståndet.


FRISBEEGOLFEN EXPLODERAR I VÅR NÄRREGION. ÄR DET RÄTT ATT SATSA PÅ BYGGA UT FRISBEEGOLFBANORNA PÅ ÅLAND FÖR ATT FÅ MERA TURISTER, FAST DET KAN BLI EN TEMPORÄR BELASTNING PÅ NATUREN ? FRÅGESTÄLLARE: FÖRETAGARNA PÅ ÅLAND

Överlag så var över hälften av ålänningarna positiva till satsningen, dock var överraskande stor del negativa till räddningsaktionen.

 • Moderata väljare var överlägset mest positiva till satsningen och det är på ett sätt kanske lite överraskande, eftersom de inte gillar bidrag som lösningsmetod. Förmodligen så överväger det att till liten kostnad kunna hjälpa många företagare och dessutom ganska snabbt få tillbaka investeringen till samhället.

 • Ovanligt många kunde inte ta ställning i denna fråga och det betyder att det borde ha funnits med mera alternativ att ta ställning till, som t.ex jo stöder iden med inte i närheten av mig och liknande.

 • Återigen är de socialdemokratiska väljarna väldigt splittrade. 1/3 del på varje alternativ. Jag kan ju tycka att det är märkligt eftersom frisbeegolf är gratis att spela och under undantagstillstånden så har många barnfamiljer, arbetslösa och sysslolösa ungdomar haft en vettig aktivitet att sysselsätta sig med.

 • Det märkligaste resultatet är dock Hållbart Initiativ där deras väljare har en majoritet av motståndare till Frisbeegolf satsningen. Partiet pratar om hållbara lösningar och ärligt talet har jag väl svårt att hitta någon mera hållbar satsning för en helt ny turistsatsning, än vad just frisbeegolf är. Det är i paritet med att bygga vandringsleder och andra utomhus aktiviteter som gör minimala ingrepp i naturen. Vill man sedan ta bort banan så är det gjort på en dag och spåren efter att det har varit en bana där är knappt synbara följande säsong.Hur öppna skall de åländska offentliga bolagen vara ?


Den sista tredje frågan var även den en Folkets fråga.


EN NY OFFENTLIGHETSLAG ÄR UTE PÅ REMISS TILL DEN 16 JUNI OCH HUR ÖPPET OCH TRANSPARENT SKALL DET OFFENTLIGA ÅLAND VARA 2020 ? FRÅGESTÄLLARE: FOLKETS FRÅGA

Helt klart är att ålänningarna vill ha betydligt större öppenhet i offentliga bolag än vad det är idag. Hela 75% vill det och en tredjedel vill ha mycket öppet. Detta skulle även gälla bolag som är delvis privata aktörer som Posten, Paf och ÅSUB.

De väljare som har svårast att ta ställning till de här alternativen är de två största partierna C och Lib. Men i det stora hela är många väljare splittrade i frågan förutom Socialdemokratiska väljarna.
Opinions siffrorna


Till sist de politiska vindarna under maj månad.

 • Centern är nu nere på de siffror de hade i valet och gått ner från toppnoteringarna i mars.

 • Liberalerna ligger på plus 2 mandat och har en positiv trend sedan valet som dock sjunk i mars, men nu är på väg uppåt igen.

 • Socialdemokraterna har även de en positiva trend sedan valet, men det är precis som för Liberalerna inte konstigt i och med de är i opposition.

 • Moderaterna har påbörjat en comeback och det kan mycket möjligt vara att näringsminister Karlström har börjat synas mera och mera under Corona tiderna.

 • Obunden samling har en otacksam position i regeringen i och med de har den mest otacksamma posten, åtminstone före valet. Nu är det nog finansministerposten som är det mest utsatta. Detta kommer nog att visa sig under hösten.

 • HI så ligger kvar på samma position som vid valet och de har väl inte synts mycket i debatten så deras väljare ligger ligger stilla.

 • Ålandsframtid har fått tillbaka sitt mandat och ligger och pendlar på gränsen. Men de lever minst sagt farligt.

 • Ålands Demokrati har nog riktigt tufft att komma in om de inte lyckas hitta nya frågor som engagerar deras väljare och där finns en dragkamp med OBS.De väljare som försvunnit från OBS verkar ha gått till Centern och inte tillbaka till ÅLD.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page