Den sjätte och sista ansökningsperioden för kostnadsstöd öppnades i slutet av april och pågår till den 31.5.
Stödet är i första hand avsedd för företag inom turist- och restaurangbranschen och evenemangsbranschen som har drabbats av lindrigare begränsningsåtgärder under pandemin. Kostnadsstöd kan också sökas av ett företag vars verksamhet eller där en betydande del av kundkretsen berörs av begränsningar.
En lista på de branscher som direkt omfattas av stödet finns på Statskontorets hemsida. Bland de branscher som räknas upp finns kollektivtrafik, taxi, hotell, restauranger, barer, resebyråer, biografer, teatrar, konserthus, mässor, sportanläggningar och kreativa yrken. Indelningen sker på basis av den huvudbransch som anmälts till Skatteförvaltningen.
Även om företagets huvudbransch inte omfattas av stödet, kan företaget beviljas kostnadsstöd enligt prövning. Då krävs att företaget i sin ansökan visar att det har drabbats av en pandemibegränsningarna.
Täcker fasta kostnader
Ett villkor för att få stöd är att företagets omsättning för stödperioden har minskat med mer än 25 procent jämfört med jämförelseperioden. Stödperioden är december 2021–februari 2022. Jämförelseperioderna är januari–februari och december 2019. Omsättningsdata hämtas från företagets momsdeklarationer.
Stöd beviljas för lönekostnader och andra fasta kostnader som hyror och leasingavgifter. Stöd beviljas inte om företagets kostnader är mindre än 2.000 euro under stödperioden.
Även föreningar och stiftelser som bedriver affärsverksamhet kan ansöka om kostnadsstöd. Det finns ingen gräns för storleken eller formen på företag. Däremot måste företaget ha ett FO-nummer.
Comments