Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal för teknologiindustrin strandade i måndags.
Industrifacket sa då nej till medlingsbudet från riksförlikningsman Vuokko Piekkala. Arbetsgivarorganisationen Teknologiindustrin var å sin sida beredd att godkänna det.
Industriarbetarförbundet samt tjänstemannafacken Pro och YTN inleder därför en tredagarsstrejk på måndag den 9.12.
Strejken lamslår en stor del av landets industriföretag inom teknologisektorn, kemi-, plast-, gummi-, glas-, olje- och petrokemibranscherna, samt den mekaniska skogsindustrin och verkstäderna. Arbetsgivarsidan har kontrat med lockout på sågar och fanérfabriker den 12-18.12.
Byggnadsförbundet och Elektrikerförbundet har meddelat att de stöder strejken och därmed kan nästan 100.000 arbetstagare lägga ned arbetet nästa vecka.
Elektrikerförbundet inledde i dag en egen strejk på grund av en tvist om facklig representation. Strejken pågår i fyra veckor och berör tolv stora arbetsplatser, bland annat Meyers skeppsvarv i Åbo, bilfabriken i Nystad, Nestes raffinaderi i Nådendal och Bolidens nickelsmältverk i Harjavalta.
Konflikten blir dyr för landet
Strejkerna uppskattas av Finlands Näringsliv minska Finlands BNP med omkring 200 miljoner euro. Effekten på industrins omsättning blir betydligt större, över en halv miljard. I kalkylen ingår multiplikatoreffekter i andra branscher men inte verkningar på lång sikt, exempelvis företagens kundrelationer och Finlands ställning som mål för investeringar.
En stor del av de drabbade företagen är tunga processindustrier där de stora förlusterna hänför sig till att köra ned produktionen och sedan bygga upp den igen. Störningarna i processer och kvalitet pågår mycket längre än de tre strejkdagarna.
Det förtjänar påpekas att ingen kan tvingas strejka. Om de anställda kommer till jobbet så kan verksamheten löpa normalt. De mindre företag som drabbas av försenade leveranser eller liknande till följd av strejken bör kontakta sina avtalsparter eller kunder som berörs och förklara situationen.
Comments