top of page

Varning för bluffaktura

Många företag har de senaste veckorna fått vilseledande säljbrev via e-post. I brevet påstår sig avsändaren ha tagit emot en ansökan om info-domännamn som gäller företagets hemsidesadress. Avsändaren hotar med att detta kan ha negativa följder och erbjuder företaget förtur till domännamnet så att den tredje partens ansökan kan förkastas.

Företaget bakom brevet är DNS Finland, som säljer info-domäner årsvis för 29,95 plus moms. Avtalstiden är hela tio år, varför kostnaden stiger till 300 euro på den faktura som åtföljer brevet. DNS Finland finns inte i handelsregistret.

Upplägget fyller således alla kännetecken på en bluffaktura och innehållet är direkt missvisande. Vem som helst kan registrera ett domännamn och de olika tjänsteleverantörerna vet inte vilka ansökningar som görs av andra aktörer. Det finns ett stort antal leverantörer för den som behöver ett alternativt domännamn. Kostnaden ligger generellt på 5-20 euro per år och brukar debiteras för ett, tre eller fem år.

Det handlar således om ett erbjudande som man inte behöver reagera på. Liknande bluffar har förekommit tidigare år och då gällt eu- och net-domäner.

Den som i misstag betalat in avgiften till bedragarna bör vända sig till polisen.0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page