top of page

Avtalsförhandlingarna drar ut på tiden

I dag den 31 januari går kollektivavtalen för över en miljon finländska arbetstagare ut. Förhandlingar pågår febrilt i ett flertal branscher, andra har nyss kommit igång. De gamla avtalen gäller till dess att nya har ingåtts. Den största sektorn är kommunbranschens huvudavtal i riket, med cirka 420.000 anställda, främst inom hälsovårds- och socialsektorn. Förhandlingarna kretsar kring kompensation för förlorade semesterdagar till följd av konkurrenskraftsavtalet. Parterna står dock ännu långt från varandra. Inom handeln och apoteksbranschen är avtalsförhandlingarna på slutrakan, men ett avgörande dröjer sannolikt till nästa vecka. Tvistefrågan är löneförhöjningarna, men parterna uppges vara resultatinriktade. Handeln är servicesektorns största bransch med en kvarts miljon anställda. Även inom turism- och restaurangsektorn pågår förhandlingarna, men där är det ännu en bit kvar. Nästa möte äger rum på fredag.

Läget är fortsatt spänt i förhandlingarna om fastighetsservicebranschens nya avtal. Inledningen har varit trög och parterna möts nästa gång i morgon torsdag. De anställda är otåliga och protester och utmarscher har ägt rum på flera orter. Dialogen har nyligen inletts gällande ett nytt avtal för call center-branschen, dvs telefonservice och kontaktcenter. Några lönediskussioner har inte förts, utan man fortsätter om en vecka.

De segslitna förhandlingarna för finansbranschen nådde ett delmål på onsdagsmorgonen, då riksförlikningsmannen lämnade ett medlingsbud till parterna. Svaren ska ges på fredag förmiddag.


Livsmedelsindustrins tjänstemän har nått ett förhandlingsresultat som bygger på ett tvåårigt avtal enligt den allmänna linjen, dvs 1,6 procents löneökningar per år.

0 kommentarer

Comments


bottom of page