top of page
  • Skribentens bildAdmin

Frisbeegolf satsningen

Bakgrunden till att Företagarna på Åland satsar på att göra Åland till ett Mecka för discgolf/frisbeegolf sommaren 2020. Ganska tidigt i rollen att ta fram nya kreativa lösningar för det åländska näringslivet, så var det flertalet utmaningar som jag ville hitta lösningar till:

  • Vad skulle kunna få en helt ny typ av turister hitta till Åland och vilja resa hit?

  • Vad skulle kunna få ålänningar engagerade att vilja ha hemester och övernatta ute i skärgården?

  • Vilka aktiviteter känns säkert att utöva i Covid19 - tider?

Några av de saker som har hänt under undantagstillståndet är att väldigt många människor har gått ut och vandrat i naturen, börjat orienterat och helt enkelt rört sig mycket mera utomhus. I början av Covid19 så har vi levt i stor osäkerhet hur många som får resa till Åland och speciellt i från Sverige i och med att de har valt en helt annan strategi än de andra länderna i Norden. I Finland så får vi se vilka segment av folk som kommer att våga resa fast det blir ok att göra det. Jag misstänker att det är de som är i riskgrupperna som inte kommer våga resa, åtminstone inte denna sommar. Det gör att de som är möjliga som turister till Åland, är barnfamiljer och ungdomar. Två segment som Åland inte har satsat på de senaste 25 åren.


Vid ett av mötena som Näringsminister Fredrik Karlström har med representanter från näringslivsorganisationer så diskuterade vi just hur vi skall få hit folk under dessa Corona tider. Samtidigt som jag sade min analys om situationen, så slog det mig att frisbeegolf är nog svaret på mina frågor.

Jag började läsa på om frisbeegolf och blev förvånad hur stort det är i Finland och hur det formligen har exploderat under dessa speciella tider. Att det finns över 700 banor i Finland och att Åland ligger mitt i en triangel av tre av världen 5 största frisbeegolf nationer, Finland (2), Estland (4) och Sverige (5) och att det finns över 350 000 potentiella frisbeegolfare som kan vara intresserade att komma till Åland och kasta frisbeegolf. Så nu gällde det att hitta på hur skulle en sådan satsning se ut för att kunna motivera dessa personer att vilja komma hit? Min slutsats blev att toksatsa och se till att det blir en så pass bra story att folk kommer att prata om det i frisbeegolf kretsar i vårt närområde.


Slutsatsen blev att anlägga en DiscGolf Park i varje åländsk kommun och helst i närheten av en turistanläggning. Så det gällde att hitta någon som var villig att upplåta mark och ta hand om underhållet under säsongen. Inte helt enkelt eftersom man inte tar betalt av utövarna av frisbeegolf. Därför måste jag finansiera banorna så långt det bara går och ge turistaktörerna andra sätt att tjäna pengar på att det kommer turister hit för att spela frisbeegolf. Nu har vi inte fått upp några nya banor ännu, men snart är den första klar i Seglinge och de andra skall bli klara i rask takt. Genomslaget har gått över förväntan i discgolfs kretsarna och många har aviserat att de kommer att komma till Åland redan i sommar. en som jag pratade med sade att han länge tänkt cykla på Åland, men inte gjort den ännu, men denna satsning har gjort att beslutet plötsligt blev mycket lätt att ta.

I den här undersökningen som jag har utfört på en finsk discgolf forum på facebook, så är 40% av deltagarna beredda att resa till Åland redan i sommar och 50% av dem tänker kasta på minst 10 av banorna, samt stanna flera dagar för att lyckas med det tillsammans med ett kompisgäng. Samtidigt i Åland Gallup frågan så kommer 50% av ålänningarna kasta frisbeegolf under denna sommar.


Jag är mycket glad att jag fick snabbt med mig Ålands landskapsregering, Ömsen, Ålandsbanken, Eriksson Capitals och hela styrelsen på Företagarna på Åland med på denna toksatsning :) Ni kan läsa mera om den på www.discgolf.ax

0 kommentarer

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page