Lägre moms på livsmedel nästa år
- ombudsman2
- 7 juli
- 1 min läsning
Finansministeriet föreslår att mervärdesbeskattningen ska lindras så att den reducerade skattesatsen på 14 procent sänks till 13,5 procent. Samtidigt höjs skatten på alkohol och tobak.
Ändringen av den reducerade momsen gäller livsmedel, restaurang- och cateringtjänster, foderråvaror, persontransporter, inkvarteringsverksamhet, gästhamnsverksamhet och läkemedel, men också kultur- och idrottsverksamhet, såsom böcker, idrotts- och motionstjänster, tillträde till kultur- och idrottsevenemang, framföranden av utövande konstnärer och idrottsutövare, importerade konstverk och konstverk som säljs av upphovsmän, samt upphovsrättsrelaterade ersättningar till organisationer.
Förslaget baserar sig på regeringens beslut vid halvtidsöversynen i våras.
En reducerad skattesats på 13,5 procent ska också tillämpas på rundradioverksamhet i stället för nuvarande 10 procent. Lagarna avses träda i kraft i början av 2026.
Gynnar hushållen
Över hälften av de företag som berörs av ändringen finns inom näringsgrenarna jordbruk och skogsbruk, detaljhandel och partihandel eller hotell- och restaurangverksamhet. Många företag berörs även inom näringsgrenarna transport och lagerverksamhet samt konst, nöje och fritid.
Om skattesänkningen helt och hållet överförs på priserna, sjunker konsumentpriserna på de produkter som ändringen gäller med 0,44 procent. Den föreslagna sänkningen av den reducerade momsen beräknas minska statens intäkter på årsnivå med cirka 150 miljoner euro enligt 2026 års nivå.
Dyrare vin
Från nästa år höjs även alkohol- och tobaksskatten. Punktskatten på vin och till exempel cider med en alkoholhalt på mer än 2,8 volymprocent höjs enligt förslaget med i genomsnitt nio procent. Punktskatten på vätskor för elektroniska cigaretter och nikotinpåsar höjas med i genomsnitt 37 procent.
Statens intäkter från tobaks- och alkoholskatten väntas stiga med 54 miljoner euro på årsbasis.

Comments