top of page
  • Skribentens bildAdmin

Nördturism & e-handel (del 2)

E-handel på Åland

På liknande sätt som med turismen, så tog de styrande på Åland ett strategiskt beslut i mitten på 90-talet att taxfree måste behållas till vilket pris som helst och det var ett fullständigt rationellt beslut då, eftersom sjöturismen stod för nästans hälften av BNP och internet var knappt påkommet och än mindre kunde man föreställa sig hur stor påverkan som e-handel kommer att ha på mänsklighetens köpbeteenden 20 år senare. Sedan 2001 har internettjänster vuxit i våra närområden och på Åland med 1000%, samma utveckling har e-handeln gjort i våra närområden, men den utvecklingen finns inte på Åland. Nu blir dock e-handeln i Sverige utmanade i och med att Amazon börjar sin verksamhet där. Det kommer att bli dödskyssen för många e-handlare i Sverige.

Sjöturismen har i snitt sjunkit med 1,6 procent enheter sedan 2001 och det betyder att om det skulle fortsätta i samma takt, så skulle sjöturismens BNP ligga under 10% om fem år och eftersom det här var 2017, så är om fem år 2022 dvs om 1,5 år....Detta var scenario före Covid-19 och vad den har för inpakt på BNP är svårt att förespå.

Är det då kört för Ålands del, innan vi ens fått igång e-handeln? Jag tror att det finns ett liknande fenomen för e-handel som hänger ihop med nördturismen. Skördefesten som också är en variant av ”nördturister”. Det kommer varje år busslaster från både Sverige och Finland som handlar lokalproducerade produkter som marmelader med mera. Om t.ex en helsingforsare älskar den handgjorda marmeladen och skulle vilja ha mera, så kan han inte köpa den via nätet. På samma sätt som inom turistnäringen, där jag tror på ”nördturisterna”, måste vi erbjuda nischade webbutiker som kan tilltala olika intressegrupper. Problemet är hur vi skall kunna skicka produkterna utan att mottagarna hamnar på extra kostnader eller arbete för att handla lokalproducerade produkter från Åland. Enklast och snabbast vore det att man som affärsidkare sätter upp en webbshop, som är i hopkopplad med posten på Åland. I praktiken så skickas det ett meddelande till posten, där all nödvändig data finns om produkten och vart den skall skickas. Posten ser till att produkten kommer in till EU’s inre marknaden (Svibylagret eller utanför Åland), man kan välja vilken transportfirma som skall transportera produkten till kunden. Det viktiga är att försäljaren inte behöver betala kostnaden för att få in varan till EU’s inre marknad, men skall självklart betala transportkostnader eller eventuella lagerkostnader som alla andra företagare inom EU. Företagaren för antingen varan till Sviby eller förvarar den på något lagerhotell som sedan ombesörjer transporten till Sviby. Då kan plötsligt små entreprenörer/startups på Åland satsa på e-handel på liknande villkor som resten av EU. Detta skulle hjälpa primärnäringar och öppna upp olika typer av förädling av produkterna. Förhoppningsvis skulle det även finnas försäljning av produkter som är ihopkopplade med nördturismen, som kanske discgolf smycken, bouldering kepsar, mountainbike souvenirer eller liknande.

0 kommentarer
bottom of page