Det är ganska många som frågat med tveksamhet i rösten, att kommer det faktiskt att löna sig med en betalbana för Discgolf i Västerkalmare, när det ändå finns så många gratisbanor att spela Discgolf på Åland? Åland Disc golf Island är inget traditionellt sportprojekt, utan det är från första början en turistsatsning som skall vara långvarig och snabbt igångsatt för att så snabbt som möjlig kunna hjälpa den hårt utsatta turistsektorn under pandemin.Prijektet ur ju uppkommet från aktionsgruppen för att hantera pandemin och ansvariga för projektet är Företagarna på Åland. Jag kan förstå att man är tveksam till att vi 1) dels har byggt rekord många banor (mest per capita och per yta i Världen) och att vi nu 2) dessutom skall ha en betalbana.
Marknadsföring I Åland Disc Golf Island projektet så har vi inte satsat på traditionell marknadsföring, utan istället att projektet i sig skall vara marknadsföringen. För att det skall lyckas, så måste det vara något unikt med satsningen och det är precis vad vi har gjort när vi bestämde oss för att göra så många banor som bara var praktiskt möjligt.
Skulle vi ha gjort fem banor skulle det kanske ha fått lite uppmärksamhet, men inte varit ett ”världsrekord” eller tillräckligt galet. Därför var siktet att göra något som blir svårt att slå i framtiden. Normalt sätt när man börjar tar det mellan 3-5 månader för att få till en bana och då har man haft pengar och mark ordnat. Här var ingendera 100% klart och ändå fick vi till 9 helt nya banor och uppgradering av en 10:e på 2,5 månad. Detta gjorde bland annat med placeringen intill turistplatser, att vi på några veckor fick ryktet om att vara den ultimata diskgolf destinationen i världen.
Sammanfattningsvis är att alla gratisbanorna är egentligen marknadsföringen för att få hit Discgolfspelarna. Att denna taktik har fungerat råder ingen tvekan om. Det som vittnar om det, är de 100-tal finländare som kom för att spela sommaren 2020. Ytterligare tecken på att vi slagit igenom förutom uppmärksamheten i Discgolf kretsar runt omkring i världen är att en amerikan vill doktorera på vår turismsatsning och nu senast artikeln i Ålandstidningen där Finlands bästa spelare Sepu Paju bekräftar våra teorier i sina svar i artikeln med Ålandstidningen. Så här säger han bland annat:
”Det man gör på Åland just nu är en unik satsning som åtminstone jag skulle klassa som ett av de största discgolfprojekten någonsin.”
”Jag kan inte tänka mig ett bättre tillfälle att satsa på discgolfen än nu. Sporten har fullkomligen exploderat i Finland och intresse för större än någonsin”
”Europamästare vill sätta Åland på Kartan”
Marknadsföring handlar om att få folk att köpa din produkt eller tjänst. Den absolut bästa sättet av marknadsföring kallas för ”Word of Mouth” dvs när folk berättar hur bra din produkt är och sedan den mera traditionella som är att annonsera allt från i tidningar till att använda smarta segmenteringar (typ Facebook eller google sök) för att nå de som kan vara intresserade av dina produkter eller tjänster.
Det är ett konstaterat faktum att om man kan göra ”story telling” i sin marknadsföring så har man en mycket större chans att sälja sina tjänster, än om man bara pratar om hur bra en produkt och försöker övertyga personer att köpa dina tjänster. Det optimala är dock något som kallas för Story building och det är när tjänsten/produkten i sig är så bra/intressant/spännande att kunderna och de som är intresserade börjar prata om den i sina bekantskapskretser och kanaler. Det är precis det upplägget som vi har gjort i Åland Disc Golf Island projektet för att bygga något som skapar Story Building.
Detta har gjorts tidigare på Åland , men om det är en temporär sak så blir också tyvärr effekten kortvarig som t.ex Pafopen, Tallships race, Paf Karnevalen 2014 alla otroligt älskade evenemang, men tyvärr blir deras turisteffekt ganska kortvarig, jämfört med evenemang som Rockoff, Alandia Cup, Vikingadagarna och sjödagarna som kommer år efter år .
Vi försöker marknadsföra en produkt som finns tillgänglig från 1 april till 31 oktober och det gör vi genom att det finns ingen annanstans i världen, ett liknande område för discgolf frälsta som Åland ha blivit.
När det gäller fråga två, men hur skall en betalbana kunna ”konkurrera ” med alla gratisbanor, är lite samma resonemang som att om det finns 11 bensinmackar med gratis bensin och hur skall då en en som tar betalt överleva?
Vettigt resonemang, men människor fungerar inte rationellt alla gånger. I så fall skulle vi i Norden inte köpa så mycket vatten i butikerna som vi gör, när det finns gratis i våra kranar…
Mekanismen är att alla våra gratisbanor skapar ett sug att fara till Åland och spela och i stort sett alla turister kommer att vilja spela på Ålands ”National arena” betalbanan i Kalmarnäs och även en av Europas äldsta och populäraste banor som är i Badhusparken.
En betalbana påminner väl mera om en traditionell golfbana med klippta greener och med mera påkostat underhåll och så även i vårt fall, men framför allt, om den är belagd med avgifter så kan vi enklare stänga av den för allmänheten den dagen vi vill börja arrangera högklassiga proffstävlingar och det är inom snar framtid.
Comments